Sborník PŠA č.2-3: Systémové alternativy kapitalismu

Pražská škola alternativ je projekt, vytvářející prostor pro vzájemné vzdělávání a diskusi o budoucím směřování společnosti a civilizace. Podílí se na něm řada organizací, jejichž stručné portréty naleznete v závěru této publikace. Projekt se uskutečňuje díky finanční podpoře Nadace Rosy Luxemburgové.
Sborník, který máte před sebou, přináší příspěvky, které zazněly na pravidelných pondělních debatách v průběhu školního roku 2011. Debaty byly rozděleny do mediálního, kulturně-uměleckého, ekologického a politicko-ekonomického cyklu. Nejvíce programů zahrnoval cyklus politicko-ekonomický a právě tyto příspěvky tvoří obsah sborníku, který pro svůj rozsah dostal číslo 2 a 3 naší ediční řady.
Základní otázkou možností alternativ k současnému převládajícímu destruktivnímu politicko-ekonomickému systému se z různých hledisek zabývají Ilona Švihlíková, Michael Hauser, Vlasta Hábová a Miroslav Kerouš. Mimořádně opomíjenému tématu míru a pacifismu se věnují dva teologové: Tomáš Tožička a Petr Macek. Konspirační teorie jsou naopak velmi oblíbené. O tom, jak vznikají a jakou plní funkci, ve sborníku píší hned tři autoři: Daniel Solis, Vladimír Prorok a Michael Hauser.

Sborník ke stažení ve formátu PDF