Seminář: LETS vs Bitcoin: Srovnání místních měn a kryptoměn

Úterý 5. 12. 2017, 18:00, Tři ocásci, třída Kpt. Jaroše 18, Brno

Zveme vás na diskuzi o alternativních měnách. Proč vznikají, jaký mají význam a má smysl se do nich zapojit? Sociální inkluze, ekologická a ekonomická spravedlnost, sousedská směna, lokální ekonomika i globální obchod, virtualita měn, legalita.

LETS vs konvertibilní měny –   V úvodní části porovnáme dva typické typy místních měn: Local Exchange Trade Systems (LETS), uzavřený směnný systém na příkladu brněnské iniciativy RozLEŤSe; a konvertibilní měny, směnitelné např. s eury či dolary na příkladu katalánské sociální měny ECO.

Bitcoin vs Faircoin – V druhé části se zaměříme na dnes počtem transakcí i uživatelů populárnější kryptoměny. Je Bitcoin opravdu alternativa? Lze s kryptoměnami nakupovat skutečné hodnoty nebo jen zvyšovat jejich virtuální hodnotu? Existuje férovější alternativa? Je ekologická náročnost virtuálních měn zanedbatelná?

V diskuzi vystoupí:  Martin Malec, člen RozLEŤSe Brno a expert na kryptoměny;
Jan Blažek, doktorand na Katedře environmentálních studií zabývající se komunitní ekonomikou a sociálně a ekologicky spravedlivými ekonomickými alternativami v Evropě.

Pořádá Ekumenická akademie v rámci Školy alternativ, ve spolupráci s RozLEŤSe a Katedrou environmentálních studií FSS MU.